Ekonytt – Oljekatastrofen vid Norges kust, drabbar det marina livet hårt

05 augusti 2009 at 9:28 f m (Djur & Natur, Ekonytt, Nyheter) (, , )


Det marina livet tar skada

Det panamaregistrerade 167 m långa bulkfartyget Full City gick på grund i Langesund i fredags. Fartyget bar på över tusen ton råolja även kallad bunkerolja, vilken används som drivmedel. Totalt sett uppskattas ca 200 ton läckt ut i havet i ett område som mäter tre nautiska mil, sju mil långt och en mil brett, från Grimstad i söder till Stavern i norr.

 

Svensk kustbevakning bistår Norge i oljesaneringen och på plats finns två svenska fartyg och under gårdagen anlände fem andra mindre båtar. Arbetet med att samla upp den olja som läckt fortgår med de tre stora fartygen och fyra mindre arbetsbåtar som arbetar nära land där de lättare kan gå in i skärgårdsområden. Det är ett kraftigt oljebälte på 200 m brett så långt ögat når. Ett av de svenska fartygen har roterande borstar som effektivt samlar upp oljan ur vattnet. Oljan skrapas av borstarna och samlas upp i en behållare och samlas i fartyget.

Ett komplicerat jobb

Man har lyckats att samla upp 180 ton oljeemulsion, vilket är olja utblandat med vatten, sedan olyckan inträffade och hitintills har 30 fartyg deltagit i saneringen. Man hoppas att de 20 000 meter oljelänsar, vilka fungerar som en form av stacket, som lagts ut ska hindra att oljan sprider sig. Full City töms även på den kvarvarande oljan.

Fåglarna lider

Vid stränderna samlar man olja med hink och spade och därefter rengörs stenar och klippor med högtrycksspruta. Många sjöfåglar har drabbats av oljan och har fått sina fjädrar nedsmetade i oljan. Arbete med att tvätta fåglarna har satts igång och man försöker rädda så många som möjligt. Man analyserar även krabbor, blåmusslor och plankton för att utreda hur stor skadan är, men det är svårt att fastsälla.

 

WWF har kritiserat Norge för en bristfällig beredskap för att förhindra liknande katastrofer. Det kommer att ta flera år att sanera det känsliga området som förorenats av oljan.

Spridningen av oljan och åtgärder?

Havsströmmarna gör att oljan kommer att spridas söderut men risken att oljan ska nå den svenska kusten är liten. Så länge vädret är stabilt kommer man att kunna fortsätta saneringsarbetet men skulle det bli väderomslag står man inför ett allvarligt problem. Oljan blåser då upp på land vilket gör att kostnaden ökar enormt.

 

Den kinesiske kaptenen för Full City är nu anhållen av den norska polisen som menar att olyckan kanske kunde förhindrats. Kaptenen är misstänkt för grov oaktsamhet och brott mot rapporteringslagen, uppger polisen i Telemark. Straffet om mannen fälls kan bli upp till två års fängelse.

 

Kusten i Telemark ska saneras helt och det känsliga området som har ett rikt fågelliv.

 

/ Fr. A.

 

Källor:

 

Dn

Dn

Dn

SvD

SvD

Expressen

Expressen

Aftonbladet

svt

sr

nyhetskanalen

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: