Nu blommar havet!

07 augusti 2009 at 2:09 e m (Bidrag & Donationer, Djur & Natur, Klimat, miljö, Vad kan jag göra för miljön?) (, , )


Blå-grön algsoppa sveper in över badplatserna.

Det är inte ett vackert blått glittrande hav som möter ögat vid strandkanten. Den som hade tänkt att svalka av tårna i värmeböjan får kanske tänka om. För vem vill simma i en gröngul soppa av giftiga alger och riskera magsjuka och utslag?

Nej, algblomningen är trist men det fina vädret och svaga vindarna är gynnsamt för algerna som passar på att växa till sig ytterligare. Den toxinproducerande alg som är giftig i Östersjön heter Nodularia spumigena även kallad katthårsalg, och har tunna gulvita trådar och liknar rabarbersoppa. Det finns många sorters alger och problemet är att de ofta blommar samtidigt varför det är svårt att skilja på dem.

Hur bildas algerna?

Cyanobakterierna är de som skapar algblomningar vilka utgör havens näringsbas. Cyanobakterierna är tre miljarder år gamla och tillhör en av de äldsta organismgrupperna på vår planet. Dessa bakterier ansvara för att vår biosfär existerar då de var de första att introducera fotosyntesen( den process där ljus kemiskt omvandlas till energi och genererar syre som biprodukt) och syresatte vår planet. Ur cyanobakterien skapades de gröna växterna, de blå-gröna kloroplasterna, genom att en symbios med en pigmentfri organism. Cyanobakterien återfinns m.a.o såväl i skogen, sjöar, hav, jordar överallt på vår planet.

Naturlig del av planetens andning

Algblomningen i sig är en naturlig del av vår planets cykel och utgör näringskällan till de minsta sk. djurplanktion vilka äts upp av fiskyngel och mindre fisk och hamnar slutligen på våra tallrikar. En mycket viktig funktion som dessa cyanobakterier fyller är att de kan binda in kväve som finns i luften, något som kallas för fixering, vilket de omvandlar till aminosyror och proteiner som används till förökning. Hälften av allt nytt kväve som tillförs luften kommer från cyanobakterierna i haven. Dessa små organismer är oumbärliga för planetens överlevnad.

Östersjöns övergödning, påverkar det?

Det som hotar Östersjön är själva övergödningen vilken kan störa den delikata balans som cyanobakterierna utgör grunden i. Då näringensämnena ökar bildas fler alger än djurplankton och mindre fisk hinner att äta upp. Resterande del av algerna sjunker sen till havsbotten där de bryts ned men den processen kräver mycket syre och när syrehalten i havet minskas bildas till sist svavelväte vilket dödar livet i havet och havsbottnen.

Är det farligt att bada?

Det går att rädda Östersjön och det går bra att bada trots algblomningen, det man ska se upp med är kallsupar och om du har känslig hud finns risken att du kan ådra dig en hudirritation. Det krävs vanligtvis större mängder vatten för att du ska bli dålig men små barn, små husdjur som hund och katt, bör inte bada.

Vad kan jag göra?

 

Köp Östersjövimpeln 20:-

Köp Östersjövimpeln 20:-

Vill du hjälpa till att rädda Östersjön och minska övergödningen som förvärrar algblomningen?


För 20:- kan du bidra till en bättre badmiljö. Köp Östersjövimpeln för en bra badplats!

 

 

 

/ Fr. A.

 

Källor:

Länsstyrelsen Stockholm

SMHI

Wikipedia

Dn

Kustbevakningen

SvD

WWF

Aftonbladet

Tv4

Dn

Svd

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: