Ekonytt – Greenpeace in action!

11 augusti 2009 at 9:48 f m (Djur & Natur, Ekonytt, Händelser i Sverige) (, , , , )


När ingen myndighet agerar…

Igår förmiddag forslade Beluga II, Greenpeaces fartyg 180 stycken 500 kg – 3 ton tunga stenblock som placerades på Kattegatts botten för att förhindra trålfiskevid Fladen och Lilla Middelgrund utanför Varberg, Halland. Kustbevakningen fanns på plats för att övervaka händelsen.

Det är enligt EU:s direktiv förbjudet att bottentråla i området som klassificeras som ett Natura 2000 av den svenska regeringen och lyder under EU:s habitatdierektiv. De unika bottnarna har bl. a. bubbelrev vilket är kalkavlagirngar som bildats när metangas kryper ur bottensedimentets fickor, och något som kallas maerl ett decimetertjockt täcke av löst liggande kalkalger. Bankerna håller även ett mycket rikt biologiskt artliv. Båda fenomenen är unika i Sverige och bottentrålning kan skada dessa banker permanent.

Det krävs en förändring

Men trots alla dessa direktiv och skydd har myndigheterna inte följt upp reglerna. Greenpeace kräver att det införs ett permanent fiskeförbud i områdena. Politikerna måste agera mer än bara på pappret om det ska finnas någon havsmiljö idag och i framtiden menar Isadora Wronski, talesperson för Greenpeace. Regeringen måste under Sveriges ordförandeskap i EU reformera den gemensamma fiskeripolitiken och skapa en långsiktig lösning så att medlemsländerna kan vidta åtgärder för att skydda havets marina miljö.

 

Greenpeace säger att Europas länder har gjort mycket lite för att skydda de marina områden som listas som naturskyddade områden samt att EU:s fiskeripolitik förhindrar att fisket kan regleras eftersom sådana beslut måste tas upp av EU:s ministerråd.

 

Redan 2008 genomförde Greenpeace en liknande aktion i det tyska området Sylt där 320 klippblock placerades på havsbotten.

 

Greenpeace arbetar för att skapa ett globalt nätverk med fullständigt skyddade marina reservat vilka ska uppgå till 40 % av haven. Detta skulle ge havet cen naturlig möjlighet att återhämta sig och även minska klimatförändringarna.

Kritik utfärdas från jordbruksminister.

Jordbruksminiskter Eskil Erlandsson har kritiserat Greenpeace aktion och anser att ett diplomatiskt avtal mellan Sverige och Danmark vilket totalförbjuder fiske i torskens lekområde i kattegatt hotas och att rädda torsken nu blir svårt. Yrkesfiskarna, Fiskeriverket och Sveriges fiskares riksförbund dömer ut aktionen. Det är stor rädsla att fisket inte blir detsamma som ligger bakom samt att blocken kommer att förstöra båtar och redskapen, av den anledningen följde en del fiskare med Greenpeace båtar ut för att lokalisera var blocken lades ut.

 

Läs Greenpeace svar här.

 

/ Fr. A.

Källor:

 

Greenpeace

Svd

Dn

Aftonbladet

SvD

 

Annonser

4 kommentarer

 1. Nemokrati said,

  Det verkar ju som den danska ministern indirekt medger kriminell verksamhet. Är det förbjudet så är det. Att djuptråla borde vara förbjudet överallt. Jag såg också en dokumentär om danska fiskare där de tvingats göra sig av med sina små båtar pga EU:s stordriftspolitik. EU är ju fullständigt destruktivt när det gäller små näringsidkare och deras miljövänliga fångstmetoder. Inte bara i I-världen utan i Afrikas ”piratländer” också. Man sliter födan ur munnen på fattiga fiskare, krossar lokala traditioner och förstör havsmiljön i den mest brutala neokoloniala anda. Dessutom borde dubbla skrov varit lagstiftat om för länge sedan! för att förhindra oljeutsläpp. Men det är som det vart – rovdrift på människor, djur och natur. EU:s destruktiva politik och upphandlingssystem hindrar lokalt, närproducerat med skonsamma metoder både inom jordbruk och fiske. EU driver utvecklingen bakåt, inte framåt.

 2. Fröken Arktis said,

  Nemokrati

  – Djuptrålning är förödande för havsbottnen och havet. Det är som att ta en gigantisk dammsugare, den drar upp allt som kommer i sin väg. Såg en liknande dokumentär ”Havets fördömda” som gällde Marocko som berörde mig och det var likadant där. Fiskarna tvingades att göra sig av med båtarna för kvoterna var för små men utanför kusten patrullerade stora dammsugare eftersom regeringen sålt fiskerättigheterna. Mer om den dokumentären här.

  Det är tragiskt att se småfisket försvinna, mer och mer, i alla länder, rika som fattiga. Småfiskeriet är i min mening lite det som är charmen med en stad när man besöker en typisk fiskestad, kunna vandra omkring och se på hamnen, fiskmarknaden osv. Men inte enbart för att bli nostalgisk, attityden hos människor börjar att ändras. Jag hör mer sällan uttryck som går åt hållet ”more is more”, istället talar motsatsen sitt tydliga språk igen och det klassiska bestående ”less is more” gör sig gällande.

  Dessvärre är EU som alla stora organisationer mycket tungrodd, och det tar tid att förändra saker. Förhoppningsvis kommer frågan att lyftas upp till bordet snabbare genom aktioner såsom Greenpeace och andra organisationer som uttalar sitt tycke men även genom våra politiker och EU valda vilka vi kan påverka och uttrycka vår åsikt till. Det är många saker som behövs tas upp till förändring i höst vid klimatkonventionen. Viktigt att komma ihåg är dock att vi medborgare även om vi är små kan påverka.

 3. komigenuva said,

  Håller helhjärtat helhjärtat med dig och kan säga dig att den sorg jag känner över vad de här människorna gör sig skyldiga till med sin maktgalenskap, snålhet och girighet som två sidor av samma mynt, och sin förlegade betongpolitik får mig att fullständigt deppa ihop ibland. Det är fasansfullt med denna renässans för ett totalt reaktionärt handlande – som accelerar miljöproblem över hela jordklotet. Fruktansvärt helt enkelt. Och det måste åtgärdas NU om det öht går att reparera. Den dokumentär du hänvisar till jag tror det var den jag såg. Fruktansvärt. Att EU köper rättigheter av skrupelfria regimer som för ekonomiskt krig mot sin egen befolkning är så horribelt neokolonialt omoraliskt som ett mörkrets innersta hjärtpunkt.

 4. Fröken Arktis said,

  Komigenuva

  – ”Även i det mörkaste av mörker varde ljus”, var det någon klok som sa och så gäller även i detta avseende, tack och lov. En positiv sak när det kommer till fisket är den nya symbolen, en blå fisk MSC (Marine Stewardship Council), som vi lär se på många av de matförpackningar som innehåller havsmat. MSC är en internationell stiftelse som miljömärker fisk och skaldjursprodukter. Deras regler tar hänsyn till ett uthålligt fiske, bevara mångfalden och befrämja den naturliga produktiviteten som finns i havet. Bifångsterna minimeras, och fisken som fångas ska kunna spåras till fångstbåt och fångstområde, vilket åtminstone minskar tjuvfiske och fiske i fel område. Mer info om MSC finns här i lilla fiskskolan.

  Sen finns det naturligtvis mycket kvar att göra för att förbättra situationen. Men vi får inte glömma våra små ljusglimtar, som fyller en viktig funktion, för det är viktigt att se framåt och glädjas åt de framsteg som gjorts. Det är även här som vi konsumenter kommer in i bilden och kan påverka med våra val i butiken, för när vi väl har kunskapen kan vi välja. Vi kanske inte tänker på det men varje gång vi handlar röstar vi för eller emot de varor/företag som vi köper av. Vi påverkar mer än vi tror 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: