Gröna/Svarta Listan!


Gröna/Svarta listan!

Välkommen till gröna/svarta listan. Här listas varje månad 5 saker som ligger på topp när det gäller miljön och ska premieras, respektive 5 saker som är riktiga miljöbovar vilka man bör undvika. Lämna gärna förslag till vad du tycker ska finnas med på månadens lista!

Augusti månad!

Gröna Listan

– Saker att premiera! Gröna sköna saker att konsumera med gott samvete!

* Tuvalu

Tuvalu

 

Ett av världens minsta länder som riskerar att duka under och utplånas helt om klimatförändringarna fortsätter. Inspireras av landet som gör allt de kan för att bli helt CO2 neutrala så snabbt de kan och påverka politikerna i din kommun till att agera nu! Läs mer här.

 

* WWF:s kampanj för Östersjön

Östersjön

 

Östersjön är världens största bräckvattenhav som håller på att dö p.g.a. övergödning. Men havet går att rädda och du kan hjälpa! Stöd WWF:s kampanj för Östersjön genom att köpa den lilla vimpeln för 20:- Har du missat Östersjökortfilmen så se den här.

 

* Skattjakt miljövänlig semester

 

Skattjakt!

 

Sista skriket på semestern innan skolan och jobbet börjar? På med kängorna och damma av din GPS, logga in på nätet för äventyret börjar nu! Geocaching är den nya formen av skattjakt som finns över hela världen. Så här går man tillväga.

 

Baddräkten

Tankini

Javisst, den gröna baddräkten & bikinin finns om än i liten skala än så länge. Valet gick mellan Gudrun Sjöden’s klassiska baddräkt, Faeries Dance, Aaron Chang och BTC Elements. Även de minsta små finner jättesöta tankinis och badshorts hos Imse Vimse. Läs mer här, du finner även länkar.

 

* Kantarellen o egenplockad svamp

Kantarell

Det är svampår i år så ut och plocka skogens guld och lyxa till det med en maffig smörgås och ett glas vitt i sensommarkvällen. Mer om kantarellen och recept finner du här.

Svarta Listan

– saker att bojkotta!

* Vattenfall

Vattenfall är ett av Sveriges största företag som under senaste månaden hamnade i hetluften i Tyskland med både kärnkraft och förbrukningen av brunkol. Vattenfall har visserligen en miljöplan men CO2 nivån behöver minskas nu. Hjälp Vattenfall att skynda på sin förändring, byt till grön el idag. Läs mer om händelsen här.

* U2

U2 ett av världens mest kända band drar denna sommar genom Europa med sitt miljömonster The Claw och efter sig lämnar de en enorm mängd CO2-nota som de än så länge inte tänker betala. Påminn U2 om att man inte kan hävda att man är för miljön och sedan ej leva upp till det. Bojkotta deras nya cd! Läs mer här.

 

* 2 grader

Uppe i debatten är målsättningen för de klimatmål som ska sättas i Köpenhamn i november. Hett är den magiska 2 graders gränsen som många av politikerna verkar tro att det är en tillförlitlig och stabil siffra som kommer att kunna rädda världen från klimatkatastrofen. Politiker, det är inte någon lek, det är människors liv ni spelar med, se till att sätta ordentliga mål. Minska CO2 nivån nu! Läs härhär och här.

 

* Tillsattser i godiset

Testa ekologiskt godis istället för det konventionella som är fullspäckat av diverse mer och mindre trevliga tillsatser som ökar risken för allergier, hyperaktivitet, eksem, koncentrationssvårigheter mm. Läs mer här.

 

* Slänga mat och överfulla kylskåp

Alldeles för mycket mat slängs idag och ändå köper vi mer och mer. Rensa ditt kylskåp ofta, och handla inte mer än du behöver. Läs mer här och här.


Juli månad!

Gröna Listan

– Saker att premiera! Gröna sköna saker att konsumera med gott samvete.

* Skonas biologiska avfallspåse

Skonas komposterbara avfallspåse

Skonas komposterbara avfallspåse

Påsen som du kan slänga i komposten, uppbyggd av majsstärkelse och bryts ned till sina beståndsdelar utan att skada miljön. Du kan läsa mer om Skonas plastpåse och plaster här.

* Terra Plana’s supersnygga klackar

Trodde du att det inte fanns miljövänliga snygga klackar på marknaden så tog du fel. Terra Plana är banebrytande på marknaden med sina fullständigt miljövänliga klackar, ned till minsta söm. Satsa på ett par svassande gröna i sommar. Läs mer här och här.

* Rengöringsmedlet Ättika

Sökandet efter ett universalmedel till rengöringsarsenalen är äntligen över. Ättika är svaret! Ättika har tusen och en användningsområden och bäst av allt, det är fullkomligt grönt för miljön. Läs mer här.

* Hemgjord eller Ekologisk glass

Grön glass tar små trevande steg på marknaden men den är efterlängtad, testa pionjärerna som finns på marknaden Skee Ismejeri, Pipersglace, Sia glass eller gör din egen. Läs mer här och hitta recept.

* Materialet Glas

Att jag tar upp ett material på listan kanske kan tyckas lustigt men faktum är att glas är ett fantastiskt material som kan återanvändas hur många gånger som helst. Därför är glasförpackningar i butik att föredra framför plast, välj en glasförpackning nästa gång som du handlar. Läs mer om glas här.

Svarta Listan

– Saker att bojkotta. Riktiga miljöbusar!

* Individuellt inplastade grönsaker

Hjälp till att begrava plastic fantastic samhällets en gång för alla, trenden dog ut och var gammal redan på 80- talet! Köp inte inplastade grönsaker, be om bättre grönsaksdiskar i butikerna. Läs mer här.

* Brödet i livsmedelsbutiken

Ja, vad innehåller brödet som ligger så fint och lockar på oss i butikerna med sina hemtrevliga namn som ska få oss att mjukna i hjärttrakten och tänka på hembakt och hemma? Skräp mestadels, sluta köpa butiksbröd och visa brödindustrin att vi vill ha riktigt bröd inte konstgjort. Läs mer här och här.

* Plastkassen

Våga vägra plastkasse, köp eller sy din egen tygkasse som håller i flertalet år framöver. Du sparar 312:- / år om du byter ut dina 3 stycken plastkassar i vecka mot tygkassar. Läs mer här.

* Bilen

Det är sommar, sol och semestertider så ta och njut av den och ställ bilen i sommar. Damma av cykeln och slå av på takten så att du hinner njuta av omgivningarna istället för att sitta i bilköer och göra av med dyra bensinpengar. Läs mer här och här.

* GB glass

Hjälp GB att ordna fram en grön glass! Välj en grön glass från ex Sia, Skee Ismejeri, Pipersglace istället för GB som ännu inte har något ekologiskt alternativ på marknaden. GB har endast vanliga konventionella glassar som innehåller en massa olika tillsatser och kemikalier.

Vilka saker vill du nominera till gröna listan resp svarta listan?

Skriv och motivera varför?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: