Lilla Lexikonet (*)


A

Alifatisk polyester : Tillverkas från förnybara resurser, vanligen från majsstärkelse eller rörsocker. 

Alifatisk : Ett ämne är alifatiskt då dess molekyl är öppen (rak). Ämnen vars molekyler befinner sig i en cirkel kallas för cykliska. Ex. på ett alifatiskt ämne är oktan. 

Molekylbild oktan

Molekylbild oktan

Strukturbild oktan

Strukturformel oktan

 

 

 

B

Bakterier :  Encelliga mikroorganismer som inte har någon cellkärna. Bakterier har ej heller andra organeller och räknas till prokaryoter*

H

Härdplast : En polymer vars uppbyggnad består av tvärbundna molekyler, de är styva och hårda, vilka ej går att smälta, ej heller lösas i vätska. Ex. på härdplast är Epoxi och Bakelit. Det som karakteriserar härdplast är tvärbindningarna mellan de polymera kedjorna och ett tredimensionellt nätverk. 

Härdplast går att malas ned till pulver eller flis och går då att återanvända som utfyllnadsmedel eller förstärkningsmedel i nya produkter. 

Många härdplaster används i kombination tillsammans med ex. glasfiber, kolfiber eller kevlar eftersom härdplasten i sig självt är bräcklig. 

M

Mater-Bi : en grupp bioplastiksa material från stärkelse, vegetabiliska oljor och komposterbara polyestrar.  

P

Polyester : Finns i både härdplast och termoplast och är en polymer. Användningsområden är bl.a. som armeringsmaterial tillsammans med kolfiber, aramid- eller glasfibrer i plastkombinationer i ex. båtbyggen, bilkarosser och flygplan. En stor del av polyester används inom produktionsindustrin och utgör ca 20% av världsproduktionen av textilier och kläder eftersom materialet inte upptar så mycket vatten som andra material och har lång hållbarhet. 

Prokaryoter : En taxonomisk grupp för encelliga organismer som ej innehar något kärnmembran. Prokaryoter delas upp i eubakterier och arkéer. Prokaryoter kan vara autotrofa (fotoautotrofa), heterotrofa eller kemoautotrofa. Kemoautotrofa delas i fotosyntes och syntes med oorganiska ämnen. Förökning sker genom assexuell celldelning.

Prokaryot

Tvärsnittsbild av prokaryot bakterie

 

 

 

 

 

 

T

Termoplaster : Består av polymerer som är antingen förgrenade eller linjära och hålls samman av bindningar av typen, van der Waals-, väte-, dipol-, eller jonbindningar. Insamlas som mjukplast vid återvinning eftersom dess kemiska struktur mjuknar vid smältning utan att brytas ned. Plasterna är viskoelastiska dvs. deras egenskaper utgörs av tid och temperatur. Ex. på där termoplaster förekommer är polyamid (nylon) och polytetrafluoreten (teflon).

Annonser

1 kommentar

  1. assereneerola-web said,

    bra start

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: